A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
pellagra
Niacinhiányos állapotban kialakuló bőrbetegség. Gyulladt bőr és bőrkiütések jelennek meg, központi idegrendszeri zavarokkal és hasmenéssel.
plakk
Az érfalon megfigyelhető körülírt megvastagodás, melynek oka, hogy az érbelhártya alá az eret károsító, hosszú távon érszűkülethez vezető anyagok rakódnak le.
policiklusos aromás szénhidrogén
A policiklusos aromás szénhidrogének (PAH) olyan kémiai vegyületek, amelyek összekapcsolódó (kondenzált) aromás gyűrűkből állnak. A PAH-k előfordulnak az olaj, kőszén és a kátrány üledékekben, valamint melléktermékként keletkeznek az üzemanyagok égetése során is. Környezetszennyező anyagként azért jelentősek, mivel ezen vegyületek egy része bizonyított karcinogén, mutagén és teratogén hatással rendelkezik.
polifenol
Növényekben található vegyületek egy csoportja. Fogyasztásuknak számos kedvező hatást tulajdonítanak.
prebiotikum
A prebiotikumok az élelmiszereknek olyan, nem emészthető összetevői, amelyek kedvező hatást gyakorolnak a gazdaszervezetre azáltal, hogy szelektíven fokozzák egyes baktériumok (pl. a Bifido- és a Lactobacillusok) szaporodását és aktivitását a vastagbélben, mivel azok táplálékául szolgálnak. A prebiotikumok többségében szénhidrátok, azon belül is az oligoszacharidok közé sorolható vegyületek. Ide tartoznak a frukto-oligoszacharidok, az oligofruktóz, a laktulóz és az inulin, valamint a szójában található galaktóztartalmú oligo-szacharidok, a raffinóz, sztachióz, illetve a rezisztens keményítő és a polidextróz is. A prebiotikumok lebontásának fő termékei a rövid szénláncú zsírsavak. Enyhe hashajtó hatással is bírnak.
probiotikum
A probiotikumok olyan élő mikroorganizmusok, amelyek képesek az ember és egyes állatok bélcsatornájában megtelepedni, ott szaporodni és jótékonyan befolyásolni a gazdaszervezet egészségi állapotát.
prooxidáns
A molekulák oxidációját előidéző, ilyenek például a szabad gyökök.
prosztaglandin
A telítetlen zsírsavak egyik, gyűrűt is tartalmazó csoportja, amelyet bizonyos ingerek hatására a test minden szövete termel. Helyileg ható jelátvivő anyagok, szerepük sokrétű.
PSA
Prosztata specifikus antigén. Ez egy olyan fehérje, amely kizárólag a prosztatában termelődik, vérszintje arányos a prosztata méretével. A daganatos prosztatasejtek nagyon nagy mennyiségben termelik, ezért a jelentősen emelkedett szint prosztatarákra utal. Szűrővizsgálatként és a kezelés követésére is használatos.
pszichés reakció
Olyan válaszreakció, mely lelki működés változásban mutatkozik meg.
purin
A DNSt és az energiatároló molekulákat alkotó nukleotidok egyik alapváza. Kettős gyűrűjének vázát a szén mellett nitrogén atomok alkotják. A purin egy alapvegyület, melynek vázára különböző atomok kapcsolódhatnak. Ezeket purinvázas vegyületeknek nevezzük. Bomlásterméke a húgysav, melynek magas szintje köszvény kialakulásához vezethet. Fő forrásai a vöröshúsok és a hüvelyes növények.