A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
immunsejt
A szervezet védekező rendszerét alkotó sejtek. Több fajtájuk létezik. Feladatuk a kórokozók elpusztítása, ellenanyagok, illetve immunsejtek közötti kommunikációs molekulák termelése.
intima-media vastagság
A nyaki erek ultrahangos vizsgálata során az érelmeszesedés mértékének jellemzésére használt érték. Az intima az érfal belső, a media a középső rétege. Az érelmeszesedés első lépéseként az intimába rakódnak le anyagok, ezáltal megvastagszik, megnő az intima belső felszíne és a media közötti távolság. Rövidítése: IMT (intima-media thickness).
inulin
Olyan, prebiotikus tulajdonságokkal rendelkező, emészthetetlen, vízben oldódó összetett szénhidrát, amely sem a szájban, sem a tápcsatorna más szakaszán nem bomlik le, mivel nincsen erre megfelelő enzimünk. Csak a vastagbél baktériumflórája kezdi bontani, ami CO2-, hidrogén- és metántermelődéssel jár. Emiatt az inulintartalmú élelmiszerek puffadást okozhatnak. Csökkenti a vér glukóz-, triglicerid- és LDL-koleszterinszintjét, valamint daganatmegelőző hatással is bír. Megtalálható többek között a csicsókában, a cikóriagyökérben, a fokhagymában, a búzában, a póréhagymában, a rozsban, a spárgában és a vöröshagymában.
in vitro
Szó szerint: üvegben. Olyan biokémiai vizsgálatok elnevezésére használják, amelyek az élő szervezeten kívül, laboratóriumban történnek.
inzulin
A vércukorszint szabályozásának fő hormonja. Receptorához kötődve lehetővé teszi, hogy a sejtek a vérből glukózt vegyenek fel. A hasnyálmirigyben a Langerhans szigeteknek nevezett belső elválasztású mirigyek ún. béta-sejtjeiben termelődik.
inzulinrezisztencia
Inzulinrezisztencia esetén ugyanakkora inzulinhatáshoz több inzulinra van szükség. Ez az eltérés a metabolikus szindrómára jellemző. Ilyenkor a hasi zsírszövet által termelt anyagok az inzulin hatékonyságát csökkentik. A szervezet eleinte többlettermeléssel tud kompenzálni, de egy idő után már nem lesz rá képes, és kialakul a 2-es típusú cukorbetegség.
iszkémia
Egy szerv vérellátásának zavara. Oka rendszerint az adott szervet ellátó artériák szűkülete vagy elzáródása. Tartós fennállás esetén sejtpusztuláshoz, szövetkárosodáshoz vezethet.