A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
harmadlagos megelőzés
Idegen szóval: tercier prevenció. Egy adott betegség fennállása során létrejövő másodlagos károsodások, szövődmények megelőzését, mértékük csökkentését célzó ténykedések összessége. Ez jelentheti a betegség megfelelő módú kezelését, tüneteinek csökkentését (pl.: vércukorszint, vagy vérnyomás stabil szinten tartása), de jelentheti a betegség miatt nagyobb eséllyel kialakuló másodlagos kórképek elsődleges megelőzését és a szervezet általános állapotának javítását (pl ideális testsúly, vérnyomás beállítása) is. A tercier prevenció célja az életminőség javítása, a tartós ellátásra szorulás késleltetése is, melynek része a rehabilitáció is.
HbA1c
Hemoglobin A1c, a hemoglobin (a vörösvértestek oxigénszállító fehérjéje) glukózzal kapcsolódó frakcióját adja meg, mértékegysége a százalék. Normál érték egészséges emberben 6% alatt van. ha a vércukorszint magas, akkor több glukóz kapcsolódik a fehérjékhez, köztük a hemoglobinhoz is. Ez a kapcsolódás (glikáció) végleges, a glikált hemoglobin csak a vörösvértest pusztulásával kerül ki a vérkeringésből. A HbA1c így a vizsgálatot megelőző 6-8 hét átlagos vércukorértékéről tud felvilágosítást adni.
HDL-koleszterin
Nagy sűrűségű lipoprotein (High Density Liporotein). A koleszterin ebben a formában szállítódik a szövetek felől a máj felé. Emelkedett szintje csökkenti a szív-érrendszeri rizikót.
HER2
A HER2 az emlőtumorsejtek felszínén megjelenő receptor, feladata, hogy egy sejtosztódást és növekedést elősegítő fehérje (egy ún, hám eredetű növekedési faktor) hatását közvetítse. Ennek fontos szerepe van a daganat növekedésében. Jelentősége, hogy gyógyszeres kezeléssel ez a receptor gátolható, működése megszüntethető, így a daganat további növekedése megakadályozható.
hidegen sajtolás
Egy olyan olajkivonási folyamat, amely csak nyomást alkalmaz az olívaolaj kinyeréséhez, vagyis nem alkalmaz oldószereket vagy hőt (amely károsítaná az olaj zsírsavtartalmát).
hidrogénezés
Valamely vegyület (elsősorban a növényi olajokban található telítetlen zsírsavak) hidrogénnel történő telítése (keményítése).
hiszton
A hisztonfehérjék az örökítőanyag, a kromatin (a kromoszómák anyaga) fehérje alkotórészei. A kromatin szerkezetének kialakulásában, és ezen keresztül a génátíródás szabályozásában van szerepük.
holisztikus szemlélet
Teljességre törekvő gyógyítási szemlélet, mely magában foglalja a folyamatok minden oldalról történő megértésének és kezelésének az igényét. A test, szellem és lélek tüneteit egységnek tekinti. Célja a kóros állapotok kezelése során az eltérések többszintű harmonizálása.
homeosztázis
Az élő szervezetnek a változó külső és belső körülményekhez való alkalmazkodó képessége, amellyel önmaguk viszonylagos biológiai állandóságát biztosítják.
homocisztein
A homocisztein egy aminosav, a metioninból keletkezik, és rendszerint továbbalakul ciszteinné. Ehhez a továbbalakuláshoz folsavra, B6 és B12 vitaminra van szükség. Egyes örökletes betegségekben, vagy súlyos vitaminhiányban az átalakulás gátolt, ilyenkor szintje megemelkedik. A magas homocisztein szintet a szív- és érrendszeri betegségek magasabb kockázatával hozták összefüggésbe.
hormon
A hormonok a testben lévő távoli sejtek közötti kommunikációt biztosító molekulák. Belső elválasztású (endokrin, kivezetőcső nélküli) mirigyek termelik őket, közvetlenül a véráramba kerülnek.
húgysav
A húgysav a sejtek örökítőanyagának, a DNS-nek a lebomlásakor keletkezik. A szervezetből a vesén át ürül ki. Emelkedett vérszint esetén lerakódhat az ízületekben és a bőrben is, ez a köszvény. Ha nagy mennyiségben keletkezik, a vesében kicsapódva vesekövességet (húgysavkő) okozhat. Szintje gyakran magas metabolikus szindrómában.