A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
magas vérnyomás
A normális tartományt meghaladó vérnyomásérték. 130/ 85Hgmm felett emelkedett, 140/90Hgmm felett magas vérnyomásról beszélünk.
makrotápanyag
Ezek a tápanyagok a szervezet energiaforrásai, az étrend szárazanyag tartalmának 90%-át adják. Ide tartoznak a fehérjék, a zsírok és a szénhidrátok.
makuladegeneráció
Szembetegség, amely során az éleslátás folyamatosan csökken a sárgafolt (macula) károsodása miatt.
malignus tumor
Rosszindulatú daganat. Korlátlan sejtosztódási képességű sejtekből álló szövetszaporulat, mely növekedésre, szöveti határok áttörésére és áttétképzésre képes.
mammográfia
Az emlők röntgensugárral történő vizsgálata. A hagyományos röntgenfelvételektől eltérő paraméterek láthatóvá teszik az emlő lágy szövetének kóros változását. Ehhez az emlőket össze kell lapítani, mely kellemetlen, de elviselhető. A vizsgálat az emlő jó és rosszindulatú daganatos elváltozásait is kimutatja. Értékelhetőségét csökkenti a fibrocisztás betegség, vagy masztopátia jelenléte. A vizsgálatot 50 éves kor felett kétévente, hormonpótló kezelés esetén évente ajánlatos elvégeztetni.
másodlagos megelőzés
Idegen szóval: szekunder prevenció. A panaszt még nem okozó, de alaposan megtervezett szűrő és terheléses vizsgálatokkal már felismerhető kórállapotok korai felismerése, és azok kezelése annak érdekében, hogy a tünetekkel járó betegség ne, vagy csak később alakuljon ki.
melatonin
Az alváshoz nélkülözhetetlen hormon. Szintje este emelkedik meg és egész éjjel magas marad, majd reggel hirtelen lecsökken. Szintjének fenntartásához sötétségre van szükség, fény hatására mennyisége rögtön csökken. Az időskori alvászavar egyik oka a melatonin szintjének csökkenése.
menarche
A menarche az első menstruációs vérzés neve. Ez a nemi érés folyamatának fontos eseménye, a termékenység kezdetét jelzi. Időpontja széles határok között változhat, hormonális és környezeti tényezők is befolyásolják.
metabolikus rendszer
Anyagcsere rendszer. A szervezetben zajló felépítő és lebontó folyamatok összessége.
metabolikus szindróma
A metabolikus szindróma központi problémája a hasra történő elhízás, melyhez magas vérnyomás, magas vércukorszint és kóros vérzsír-értékek (rendszerint a HDL-koleszterin és a triglicerid) együttes jelenléte társul. A felsorolt kockázati tényezők együttesen fokozott rizikót jelentenek. A szindróma megállapításához a hasi elhízáson kívül legalább még két eltérés jelenléte szükséges. Jellemző, hogy a kórismében szereplő eltéréseken kívül egyéb, az érelmeszesedés esélyét fokozó eltérések is megjelennek.
mikrobiotóm
A bélcsatornát nagyszámú mikroba „lakja”, ezeket nevezzük összefoglaló néven mikrobiotómnak.
mikroorganizmus
A mikroorganizmusok vagy mikrobák mikroszkopikus (szabad szemmel nem látható) élőlények. Egysejtű, vagy annál is primitívebb élőlények (általában gomba, baktérium vagy vírus).
mikrotápanyag
Az összes olyan tápanyag melyekre csak kis mennyiségben van szükségünk és nem közvetlen energiaforrásként szolgálnak. Ilyenek az ásványi anyagok, vitaminok és nyomelemek.
miozin
A harántcsíkolt izom fehérjéje, mely egy másik fehérjével, az aktinnal együtt összehúzódásra képes.
mitokondrium
A sejtek energiatermelő központjai, amelyekben a táplálékkal felvett cukor és zsír kémiai energiává alakul.
módosult tudatállapot
A mindennapitól eltérő tudatállapot. Bár a fogalom szó szerint tágabb értelmű, általában olyan állapotokra használják, amikor az egyén elméje fogékonyabb problémáinak megoldására, nincs beleragadva a jelen állapotába. ebben az állapotban nincsenek ránk problémáink akkora hatással, mint a normál életünkben. Ilyen például a kábítószer hatás, vagy hipnózis állapota, de egy relaxáció közben létrejövő állapotot is jellemezhetünk így.
mukopoliszacharid
A szervezet számos részében megtalálható nyúlós anyag. Kémiailag a szénhidrátok közé tartozik. A sejteket tartja/ragasztja össze, az ízületekben a csontvégek egymáson való könnyű elmozdulását teszi lehetővé.
mutagén
Genetikai károsodást okozó (anyag vagy hatás).