A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
degeneratív
Sorvasztó, senyvesztő.
degeneratív betegség
Olyan senyvesztő betegség, mely fokozatosan az életminőség romlásához vezet.
demencia
Időskori elbutulás. A szellemi (intellektuális) teljesítőképesség jelentős mértékű csökkenése.
diéta
Szabályozott táplálkozást, élelmezést jelent. A diéta célja a szervezet megváltozott állapotához igazodó táplálkozás.
dietetika
Alkalmazott táplálkozástudomány, a betegség és a helytelen táplálkozás okozta anyagcsere-folyamatok változását és a táplálkozástudomány alapelvei közötti összefüggéseket mutatja meg.
dietetikus
Olyan felsőfokú végzettséggel rendelkező élelmezési és táplálkozástudományi szakember, akinek feladata a gyógyítás a betegélelmezésben, ezentúl táplálkozási tanácsadás különböző területeken, valamint a prevenció, vagyis a korszerű kiegyensúlyozott táplálkozás megismertetése és közvetítése a lehető legszélesebb körben.
dioptria
A lencsék törőerejének mértékegysége. Meghatározza a lencsék nagyító, ill. kicsinyítő hatását.
distressz
A stressz nem feltétlenül negatív hatású a szervezetünk szempontjából, épp ezért vezették be a disztressz (disz-stressz) fogalmát ami kifejezetten a negatív stresszre alkalmaznak.
diszlexia
Olvasási nehézség, olvasástanulással kapcsolatos képességzavar. Fő tünete az olvasási képesség elmaradottsága az életkor, iskolázottság és intelligencia alapján elvárható szinttől. Problémát okozhat a betűk, szavak, és számok felismerése, leírása, a leírt betűket felcserélhetik, vagy ellenkező irányban olvashatják. Az olvasott szöveget nehezen, és hibásan idézik vissza, lényegét nem tudják visszaadni. kezelésében nagyon fontos a nehézséget jelentő fogalmak pontos megértetése.
DNS
Dezoxiribonuklein-sav, a sejt örökítő anyaga. A DNS alap szerkezeti egységei a nukleotidok. Négyféle nukleotid van, ezek hozzák létre a genetikai kódot, oly módon, hogy hármas csoportokban "szavakat" alkotnak. Ezek a „szavak” kódolják az aminosavakat, melyek a fehérjék építőkövei.