Magas vérnyomás

A vérnyomás az a nyomást, amit a vér fejt ki az erek falára. Egy hányadossal jellemezzük, a felső, ún. szisztolés érték azt mutatja, hogy a szív összehúzódásakor, a szisztoléban mekkora nyomás alakul ki, a második a szív elernyedésekor, diasztole alatt létrejövő nyomás. (A leggyakrabban használt elektromos vérnyomásmérők a pulzusszámot is mérik.) A vérnyomás mértékegysége a higany-milliméter (Hgmm). Az optimális vérnyomása 120/80 Hgmm érték, magas vérnyomásról 140/90 Hgmm felett beszélünk.

Szerző: Dr. Nebenführer Zsuzsa | Lektor: Dr. Tahy Ádám
Publikálás dátuma: 2015-07-07

A hipertónia (a magas vérnyomás betegség) megállapításához nem elegendő egyetlen mérés. Legalább két-három alkalommal meg kell mérni a vérnyomást, és ha mindegyik mérés során nagyobb értéket kapunk a normál értékeknél, további vizsgálatokra vagy kezelésre van szükség. Régebben úgy gondolták, hogy idősebb korban nem baj, ha magasabb az ember vérnyomása, de ez nem igaz! Minden életkorban a 140/90 Hgmm alatti érték a megfelelő.

A vérnyomásmérés akkor ad pontos eredményt, ha nyugodt körülmények között, ülő vagy fekvő helyzetben végezzük. Megtámasztott felkaron kell mérni, a vérnyomásmérő mandzsetta legyen a szív magasságban. Az első alkalommal érdemes mindkét karon megmérni a vérnyomást, és ha egyeznek az értékek, ettől kezdve bármelyik oldalon mérhetünk. Ha a különbség 20 Hgmm-nél nagyobb, orvoshoz kell fordulni, hogy megállapítsa ennek okát.

Forrás: 123rf.com

Miért baj, ha magas a vérnyomásom?

A hosszú időn keresztül fennálló magas vérnyomás tönkreteheti az ereket. Érelmeszesedés alakulhat ki, és ennek következményeképpen esetleg szívinfarktus vagy szívelégtelenség, agyi keringési zavar. A vese ereinek szűkülete miatt idült veseelégtelenség jöhet létre. A hirtelen, nagymértékben megemelkedett vérnyomás, gyorsan ronthatja több szervnek, például az agynak és a szívnek a keringését, és így életveszélyes állapotot okozhat.

A magas vérnyomás sok esetben nem jár tünetekkel, emiatt rendszeresen végzett szűrővizsgálatokra van szükség. Gondolni kell magas vérnyomás jelenlétére fejfájás, szédülés, látászavar esetén. Előfordul, hogy a magas vérnyomás első jele az erős orrvérzés. Gyakori, hogy émelygést és hányingert is okoz.

A hipertónia gyakran jelenik meg együtt kórosan magas vércukor- és vérzsírszintértékekkel. Ezek az állapotok külön-külön is emelik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, ha azonban együtt vannak jelen, káros hatásuk nem egyszerűen összeadódik, hanem összeszorzódik! Még tovább emelkedik az érrendszeri betegségek kialakulásának veszélye akkor, ha valaki dohányzik is.

Kiket érint a magas vérnyomás?

Magyarországon a KSH adatai alapján 2009-ben több, mint 2,5 millió embernek volt magas vérnyomása.

Emelkedik a magas vérnyomás kialakulásának valószínűsége akkor, ha valaki túlsúlyos és a fizikai aktivitása csekély. Az étrend is jelentősen befolyásolhatja a vérnyomás értékét: magasabb lesz akkor, ha az ennivaló túl sok konyhasót és túl kevés káliumot tartalmaz, valamint akkor is, ha nem fogyasztunk elegendő mennyiségű zöldséget és gyümölcsöt vagy folyadékot. Míg a mérsékelt alkoholfogyasztás lehet kedvező hatású, a túlzott mennyiség emeli a hipertónia veszélyét.

A magasvérnyomás-betegség oka az esetek legnagyobb részében ismeretlen. Valószínűleg számos apró tényező hatása adódik össze: ide tartozik például a családi hajlam, az életmód és az étrend. A betegek kb. 5%-ában valamilyen más betegség áll a hipertónia hátterében. Amint ezt sikerül megállapítani és kezelni, a vérnyomás is rendeződik.

Mit tegyek?

Egészséges életmóddal a hipertónia legtöbbször megelőzhető. Törekedni kell az ideális testsúly elérésére, megtartására, nemcsak az étrend megváltoztatásával, hanem rendszeresen végzett fizikai aktivitással is. Az egészséges étrend bőven tartalmaz gyümölcsöket, zöldségféléket, tejtermékek közül pedig az alacsony zsírtartalmú készítményeket. Olyan ételeket vegyünk és készítsünk, amelyek konyhasótartalma alacsony és kerüljük a túlzott alkoholfogyasztást!

Ha az életmód megváltoztatása nem normalizálja a vérnyomás értékét, akkor gyógyszeres kezelésre van szükség. Számos különféle gyógyszer alkalmazható. Ezek hatástartama és mechanizmusa eltérő, így mindenki számára kialakítható az optimális kezelés. Gyakran nem elég egyetlen gyógyszert szedni, hanem kombinációs kezelésre van szükség. Sok olyan vérnyomáscsökkentő készítmény létezik, amelyik 2 vagy 3 hatóanyagot tartalmaz egyszerre, így kevesebb tablettát kell szedni ugyanolyan kedvező hatás eléréséhez.

Irodalom:

Chobanian A. V. et al.: The Seventh Report of the Joint National Committee on Prevention, Detection, Evaluation, and Treatment of High Blood Pressure: The JNC 7 Report. JAMA, 289(19):2560-2571, 2003.

Lewington S., Clarke R., Qizilbash N., Peto R., Collins R.: Prospective Studies Collaboration. Age-specific relevance of usual blood pressure to vascular mortality: a meta-analysis of individual data for one million adults in 61 prospective studies. Lancet, 360(9349):1903–1913, 2002.

Lewington S, Clarke R, Qizilbash N, Peto R, Collins R, Prospective Studies Collaboration. Age-specific relevance of usual blood pressure to vascular mortality: a meta-analysis of individual data for one million adults in 61 prospective studies. Lancet. 2002;360(9349):1903–1913
kapcsolódó cikkek