Diétatípusok - divatos diéták 2. rész

A folytatásban olyan ismert diétákat elemzünk (a különböző csoportokból egyet-egyet), mint például a GI vagy az Ornish-diéta. Ezek között találunk követendő és tudományosan alátámasztott elemeket is.

Szerző: Schmidt Judit | Lektor: Kovács Judit, Dr. Palik Éva
Publikálás dátuma: 2015-07-15

Módosított szénhidráttartalmú diéták

GI diéta

Ez a diéta az élelmiszerek glikémiás indexét (GI) veszi figyelembe, amely a fogyás mellett az LDL koleszterinszint csökkenését ígéri. A glikémiás index (amely alapvetően a cukorbetegek étrendjének pontosabb betartását célozza) azt fejezi ki, hogy az adott szénhidráttartalmú élelmiszernek a glükózhoz képest, milyen a vércukoremelő hatása. A nagy glikémiás index-szel rendelkező ételek - például a csokoládé, burgonyapüré - igen gyors vércukorszint-emelkedést okoznak. A kis glikémiás index-szel jellemezhető ételek - például a legtöbb zöldség - szintén megemelik a vércukorszintet, azonban sokkal lassabban és egyúttal kisebb mértékben.

A GI-diétában a kis-közepes vércukorszint-emelőhatás szerint megválogatott nyersanyagok, élelmiszerek, ételek szerepelnek, vagyis a nagy rosttartalmú friss gyümölcsök, zöldségek, teljes kiőrlésű gabonafélék, magvak, sovány húsok, felvágottak, tojás és tejtermékek, hozzáadott cukrot nem tartalmazó italok. A GI diéta valójában azokon az alapelveken nyugszik, amelyeket az egészségmegőrző étrend is javasol, így ez a diéta (megfelelő mértékű testmozgás mellett) valóban hasznos tud lenni. A kis GI-ű ételek laktatóbbak, így a napi energiafelvétel mennyisége úgy csökkenthető, hogy nem kényszerül a fogynivágyó éhezni sem.

Nagy fehérjetartalmú diéták

Ezek közül a Turbó-diétát ismertetjük és véleményezzük.

Forrás: 123rf.com

Turbó-diéta

A Turbó-diétában fogyasztandó nagy fehérjetartalmú turmix a fehérjebevitel növelése által az anyagcsere felgyorsítását, ezáltal a fogyást célozza meg. A fokozott fehérjefelvétel okozta specifikus dinámiás hatás (az étkezés utáni energiaforgalom növekedése) elősegítheti a gyorsabb anyagcserét, így a könnyebb fogyást, miközben a túlzott fehérjefelvétel a vesék károsodásával is járhat abban az esetben, ha működésük már eleve csökkent.

A gyorsan összekeverhető turmix elfogyasztása egyszerűvé teszi a kúrát, ám a rágás kimaradása és a turmixok édes íze miatt elég egyhangúvá is válhat az „étrend”. A megemelt fehérjefelvétel nem garancia arra, hogy az egyből izommá is alakul. Bár a fehérjehiányos étrend (például a nullkalóriás diéta, vagyis a koplalás) izomveszteséggel jár, a Turbó-diéta éppen ezt próbálja elkerülni. A fehérjék beépüléshez energiára van szükség, ami akkor a legideálisabb, ha az (összetett) szénhidrátokból származik, de ezt a diéta betartása nem teszi lehetővé.

Kis zsír-, nagy szénhidráttartalmú diéták

Az itt bemutatott diétáról lerántjuk a leplet, hogy valójában nem is a fogyás az általa elérhető legfontosabb cél.

Ornish-diéta

Alapvetően egy speciálisan csökkentett zsírtartalmú, jellemzően növényi alapú (ezáltal élelmi rostokban gazdag) étrend, amelynek célja az emelkedett koleszterin- és vérzsírszint csökkentése, ill. az ezek által okozott vagy ezekkel összefüggésbe hozható érelmeszesedés, érszűkület és -elzáródás, magas vérnyomás megelőzése, visszafordítása. Az étrend legszigorúbb változata csupán 10 energia%-nyi zsírt tartalmaz.

A „kiesett” zsírmennyiséget a zöldségekben, gyümölcsökben, szárazhüvelyeseken, illetve a teljes kiőrlésű gabonafélékben található összetett szénhidrátok helyettesítik. A növényi eredetű élelmiszerekben található emészthetetlen élelmi rostok nagy mennyiségű bevitelével kellő mértékű jóllakottságérzet érhető el, vagyis még a kisebb energiafelvétel mellett sem kell az éhségérzettől tartani a diéta követésével. Ugyan az étrend nem kifejezetten fogyási célt szolgál, a zsírokban, finomított cukrokban gazdag élelmiszerek, ételek elhagyása, azok növényi eredetűekkel való helyettesítése, kiegészítése összességében kisebb energiafelvételt eredményez, akár napi többszöri, nagyobb mennyiségű étel elfogyasztása mellett is.

A kevésbé súlyos állapotú szívbetegeknek és egyéb betegségekben szenvedőknek, valamint azoknak, akik az életmódfüggő betegségeket szeretnék megelőzni vagy a rosszabbodásukat elkerülni egy további módosításokat tartalmazó rendszert állított össze Dr. Dean Ornish, amelyet Spektrumnak nevezett el. A szivárvány sugaraihoz hasonlóan a választási lehetőségek széles tárházát nyújtja a program minden elemét tekintve, így nemcsak az étrendben. A nyersanyagokat, élelmiszereket öt csoportba sorolta azok zsír-, telítettzsírsav-, cukor-, koffein- és sótartalma alapján, valamint attól is függően, hogy milyen gyakorisággal ajánlja a fogyasztásukat.

Minél többet változtat az egyén, vagyis a Spektrumnak minél inkább az egészségesebb vége felé mozdul el, annál többet profitálhat ebből az egészsége szempontjából. Így ebben a rendszerben mindenki (saját maga vagy az orvosa segítségével) megtalálhatja azt a csoportot, amely az állapotának és céljainak leginkább megfelelő élelmiszereket, nyersanyagokat tartalmazza, így ezekből válogatva összeállíthatja a számára legmegfelelőbb étrendet, amely így nem egy kőbe vésett, hanem inkább egy dinamikusan változó rendszernek tekinthető.

Mindenképpen megemlítendő, hogy az Ornish-féle módszer nem csak az étrendre való odafigyelésből áll (ahogy fentebb már utaltam is rá), hanem ez kiegészítője a megfelelő szintű, gyakoriságú testmozgásnak, a stresszkezelésnek (jóga, meditáció formájában), a támogató csoportnak (ahol a résztvevők kibeszélhetik a problémáikat is).  A fogyás inkább egy pozitív mellékhatásnak tekinthető, nem egyedüli célnak.

Irodalom:

Lichthammer, A.: Fogyókúrák és megítélésük. Új DIÉTA, 1, 6, 2002.

Schmidt, J.: A választások spektruma, avagy az Ornish-étrend dietetikus szemmel. Új DIÉTA, 1, 15, 2011.

Nicole Fett, Rebeca Smalley et al.: Clinical use of evidence-based medicine: Studies used to assess harm. Wisconsin Medical Journal, 106, 4, 2007.

Christopher D. Gardner, Alexandre Kiazand et al.: Comparison of the Atkins, Zone, Ornish, and LEARN Diets for Change in Weight and Related Risk Factors Among Overweight Premenopausal Women. JAMA, 297, 9, 2007 Daniel H. Bessesen: Update on Obesity. J Clin Endocrinol Metab, 93(6):2027–2034, 2008.

Position of the American Dietetic Association: Weight Management. Journal of the American Dietetic Association, February, Volume 109, Number 2, 2009.

kapcsolódó cikkek