Ha nincs időnk sportolni

Rohanó életünkben meglehetősen nehéz időt szakítani a rendszeres - akár mindennapos – testmozgásra. Apró életmódbeli praktikákkal azonban tudjuk fokozni a fizikai aktivitási szintet, belecsmpészhetjük mindennapjainkba a rendszeres testmozgást.

Szerző: Dr. Boros Szilvia | Lektor: Dr. Palik Éva
Publikálás dátuma: 2015-07-08

Tényleg nincs rá időm?

Napjainkban a feszített élettempó miatt egyre nehezebb időt szakítani a kötelező feladatokon túli elfoglaltságokra. Sokak életében a szabadidő eltöltés egyetlen formáját az alvás, TV-nézés jelenti. Ebben a helyzetben igen nehéz kiutat találni a mozgásszegény életmódból. Azonban léteznek olyan aprónak tűnő változtatási lehetőségek, amelyek összességében jelentősen növelhetik az aktívan töltött percek, órák számát.

A fizikailag aktív életmód nagy kihívása a mindennapoknak. Ahhoz hogy ki tudjuk választani a mindennapjainkba beilleszthető mozgásformát, figyelembe kell vennünk fizikai teherbírásunkat, érdeklődési körünket, nem utolsó sorban élettempónkat, munkabeosztásunkat. Sajnos ez utóbbi sokszor teljesen beszűkíti a lehetőségeket. Gondoljunk arra, hogy mennyi időt vesz igénybe egy fél órás úszás (elmenni a legközelebbi uszodába, levetkőzni, úszni, felöltözni, hajat szárítani) vagy egy óra teniszezés…Hiába éreznénk jól magunkat, csak kevés alkalom adódik ezekhez a sportokhoz.

Pedig a rendszeres fizikai aktivitás nagyon jótékony hatást fejt ki szervezetünk számára. Bármilyen keveset is mozgunk, biztosan többet ér annál, mintha egyáltalán nem emelnénk meg végtagjainkat. Mégis ha csak egyetlen alkalmat tudunk a héten szakítani egy úszásra vagy bármilyen más sportágra, azzal sajnos még nem érjük el betegségek megelőzéséhez szükséges javaslatokat. Éppen ezért kiegészítő aktivitásokra is szükség van.

Hogyan tudjuk időhiányban fokozni az aktivitási szintet?

Nos, lássunk néhány egyszerű praktikát:

 • Válasszuk a lépcsőzést a liftek használatával szemben!
 • Ha módunk van rá, inkább gyalog közlekedjünk a tömegközlekedés vagy autó helyett. Az is jó, ha egy-két megállóval hamarabb szállunk le és gyalog tesszük meg a hátralévő szakaszt.
 • Szerezzünk be egy szobakerékpárt és a reggeli és esti TV-híradó közben tekerjünk folyamatosan (az a jó tempó intenzitás, amely mellett még tudunk figyelni a TV-re)!
 • A heti vásárlásba csempésszünk bele egy kis nehézséget, ami túlszárnyalja eddigi vásárlási szokásainkat!
 • Takarítás közben álljunk meg néhány percre a munkában és végezzünk néhány nyújtó gyakorlatot, így jobban esik majd a munka is! De maga a házimunka is jó mozgás. A porszívózás, felmosás, ágyazás, ablakmosás igen intenzív fizikai munka.
 • Szabadnapjainkat kezdjük egy rövid sétával, vagy kerékpározással környékünkön!
 • Kezdjünk bele olyan munkákba, amelyeket eddig „lustaság” miatt nem végeztünk el, például régi ruhadarabjaink kiselejtezése, bútorok átrendezése, új polc vagy kép felrakása stb.
 • Ha van kertünk, gereblyézzük össze a leveleket, nyírjunk füvet, ássunk, ültessünk növényeket!
 • Ha nincs kertünk, ajánljuk fel segítségünket a szomszédnak télen a hólapátolásban, ősszel a gereblyézésben, tavasszal az ásásban!
 • Egy aranyos kiskutya családba fogadása szintén sokat jelenthet, hiszen így a napi többszöri séta elkerülhetetlenné válik.
 • Munkahelyünkön a rövidebb megbeszélnivalókat megpróbálhatunk gyaloglás közben megvitatni, de telefonálás közben sem muszáj egy helyben ülni. Ha épületen belül szeretnénk valakivel beszélni, oda is sétálhatunk telefonálás helyett. Az ebédidőt is kihasználhatjuk gyaloglásra.
 • Gyermekeinkkel is mehetünk gyalog vagy kerékpárral iskolába, ez őket is egészséges életmódra neveli. Ha a gyermeket edzésre visszük, sok helyen van lehetőség arra, hogy a szülők is mozogjanak.
 • Csecsemőkorú gyermekkel is lehet mozogni. Már a babakocsis séta is jól átmozgat, de ha valaki ennél aktívabb és módja van rá, kocogáshoz is alkalmas babakocsik is beszerezhetőek.

Fotó: shutterstock.com

Ha már sikerül egy kicsit aktívabbá varázsolni a mindennapokat és ráérzünk a mozgás örömére, akkor könnyebb időt szakítani a rendszeres testmozgásra is, legyen szó fitnesztermi edzésekről, fallabdázásról vagy akár golfozásról. A legtöbb munkáltató is rájött arra, hogy ha dolgozóik rendszeresen sportolnak, akkor nem csupán a munkahelyi hiányzások száma csökken le jelentősen, hanem a szellemi teljesítmény, a munka iránti elkötelezettség és a kitartás is javul.

Irodalom:

U. S. Department of Health and Human Services: Physical activity guidlines for Americans, 2008.

Get active Your way